• Neurofeedback tretmani

  Učimo mozak da bolje funkcionira

  NEUROFEEDBACK je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Neki poremećaji, kao npr. ADHD, povezani su sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje, te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su:
  • poremećaja pažnje/hiperaktivnog poremećaja (ADHD)
  • poremećaja raspoloženja (depresije)
  • poremećaja spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja)
  • tjeskobe i različitih strahova
  • stresa i otklanjanja posljedica stresa
  • loše koncentracije
  • poteškoća u učenju
  • glavobolja i migrena

 • ADHD

  Poremećaj pažnje i hiperaktivnost

  Svakim danom raste broj znanstvenih i kliničkih dokaza o učinkovitosti primjene neurofeedback treninga u tretmanu djece i odraslih s poremećajem pažnje/hiperaktivnim poremećajem (ADHD-om).
  Ova metoda, često kombinirana s ostalim tretmanima, normalizira ponašanje i može poboljšati uspjeh u školi, socijalno funkcioniranje, te općenito prilagodbu u svakodnevnom životu (Othmer& Othmer, 1992)
  Davne 1924. godine njemački psihijatar, dr. Hans Berger, prvi je snimio električnu aktivnost ljudskog mozga (EEG).
  Od toga dana pa sve do danas ne prestaju istraživanja električne aktivnosti mozga u potrazi za odgovorom kako su određena stanja svijesti, budnosti, bolesti i sl. povezani s određenim obrascima moždanih valova.
  Analize QEEG  djece s ADHD sindromom pokazuju da, u odnosu na djecu istog spola i dobi, djeca s ovim poremećajem imaju:
  • značajno više spore aktivnosti (theta i alpha) u centralnim i frontalnim regijama
  • značajno manje brze aktivnosti (beta) u centralnim i frontalnim regijama
  (Mann, Lubar, Zimmerman, Miller & Muenchen,1992, A. Barabasz, Crawfbrd & M. Barabasz, 1993)
  Ovaj obrazac od “previše” theta aktivnosti i “premalo” beta aktivnosti naročito je izražen tijekom obavljanja kognitivnih zadataka i karakterističan je za one koji dominantno imaju deficit pažnje (Lubar, 1995). Dakle, djeca sa deficitom pažnje/hiperaktivnim poremećajem (ADHD) nisu u mogućnosti «proizvoditi» dovoljno beta aktivnosti iznad 14 Hz, a s druge strane «proizvode» puno spore aktivnosti (theta valova) od 4-8 Hz. Da bi se koncentrirali, naš mozak mora, upravo suprotno, emitirati visoku razinu beta aktivnosti.
  Neurofeedback tretmanom možemo postići da se ovaj omjer brzih i sporih valova promijeni!
  Iako nova u Hrvatskoj, ova metoda se razvila u neurofiziološkim znanstvenim institutima u SAD-a i primjenjuje se uspješno u svijetu zadnjih 20 godina, te se pokazala vrlo učinkovitom kako u praksi, tako u nizu znanstvenih i kliničkih studija.
  U prosjeku je potrebno 30, ali ima djece kod koje je potrebno 40 ili više dolazaka. Preporučena dinamika dolazaka je 2-3 puta tjedno, a minimalna (da se ne izgube učinci treninga) jednom tjedno.

 • Poremećaji spavanja

  Neurofeedbackom do mirnog sna
  Neurofeedback stručnjaci širom svijeta izvještavaju o učinkovitosti neurofeedback metode u tretmanu kroničnih i dugotrajnih problema sa spavanjem, te značajnom poboljšanju kod velikog postotka svojih klijenata, a to su i naša višegodišnja iskustva.
  Problemi sa spavanjem koji se najčešće uspješno tretiraju neurofeedback metodom su:
  • Nesanica  (poteškoće sa usnivanjem i održavanjem sna tijekom noći)
  • Teškoće s buđenjem iz sna
  • Teškoće s odlaskom u krevet
  • Osjećaj umora nakon sna
  • Predugo spavanje ( preko 10 sati )
  • Nemiran san
  • Noćne more
  Neurofeedback je vrlo često učinkovit alat za rješavanje ovih problema jer poboljšava moždanu regulaciju, tj normalizira aktivnost mozga.
  Naša višegodišnja iskustva u primjeni neurofeedback metode pokazuju da je upravo spavanje ono što je prvi pozitivni učinak primjene metode i to već nakon svega par tretmana.  Tako, npr. roditelji djece s poremećajem pažnje i hiperaktivnim poremećajem često dođu nakon dva-tri tretmana i kažu da dijete puno lakše ode u krevet i brže zaspi. Klijenti koji su u tretmanu zbog depresije često izvještavaju da im se puno lakše pokrenuti ujutro, a i san im je mirniji, te se ne bude više po noći.
  Više o učinkovitosti neurofeedbacka u tretmanu poremećaja spavanja možete pročitati i ovdje. (http://www.eegspectrum.com/applications/sleep-disorders/sleepdisordersintro/)

 • Depresija

  Kad tuga predugo traje…

  Život se sastoji od lijepih, ali i od ružnih trenutaka, ispunjen je srećom, ali i tugom…
  No, ako Vaša tuga traje već duže vrijeme i imate problema sa svakodnevnim funkcioniranjem, možda je to što osjećate nešto više od prolaznog „bluesa“. Možda patite od vrlo čestog, ali ozbiljnog zdravstvenog stanja – kliničke depresije. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja!
  Smatra se da oko 5% Hrvata boluje od nekog depresivnog poremećaja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije depresija će do 2020.godine postati drugi svjetski zdravstveni problem (sada je 4.), a u žena to će biti zdravstveni problem broj jedan.

  Važno je znati da depresija neće proći “sama od sebe”.Kao i bilo koje ozbiljno zdravstveno stanje, depresiju treba liječiti. Zbog depresije se možete osjećati bespomoćno i beznadno, no već prvi korak – odluka da nešto poduzmete – može promijeniti taj osjećaj.
  Zadnjih desetak godina se otkrilo da pacijenti s depresijom imaju jasan obrazac promjena u EEG-u koje prate stanje depresije i što je depresija teža ta je promjena izraženija. Na temelju tog otkrića nastala je metoda liječenja depresije neurofeedbackom, koja se koji put primjenjuje samostalno, a ponekad kombinira s drugim metodama psihoterapije, ili s lijekovima.

  Naš pristup u tretmanu depresije zasniva se na rezutatima istraživanja provedenih u SAD tijekom proteklih 10-15 godina koji dokazuju da je kombinacija psiholoških tretmana i neurofeedback treninga vrlo uspješna u terapiji depresije.

Mens Sana, ordinacija za psihološke tretmane, biofeedback i psihosomtiku je osnovana u ožujku 2005. godine.
U kreiranju programa ordinacije vodili smo se osnovnom idejom da klijentima osiguramo cjelovit pristup.
Stoga je naš tim djelatnika i suradnika višedisciplinaran (različitih osnovnih zvanja s područja očuvanja i zaštite psihičkog zdravlja) i usmjeren na daljnju edukaciju i usavršavanje u području ne samo terapijskih metoda, već i programa unapređenja kvalitete življenja i vrhunske izvedbe („peak performance“).
Poseban naglasak u našim tretmanima stavili smo na jačanje veze između uma i tijela, odnosno veze između mentalnih, emocionalnih i fizioloških procesa i to pomoću biofeedback metode.
Tako je osnovan prvi hrvatski višedisciplinarni neurofeedback tim koji je od 2003. u kontinuiranoj edukaciji iz područja primjene neurofeedbacka kao i ostalih vrsta biofeedback metoda.
Naši suradnici i djelatnici su također suradnici i djelatnici u nastavi Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Sjever, te su u svoj nastavni program uvrstili i primjenu biofeedbacka.
S ciljem promocije biofeedback-a i uvrštavanja Hrvatske u europsku „biofeedback kartu“ razvili smo suradnju sa najboljim svjetskim stručnjacima na tom području: dr.Bobich, Beverley Steffert, Yuri Kropotov, Jonelle Villar, Wytze D. van der Zwaag.

 

 • ADHD
  IZVAN NAŠEG
  SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

  Kao majka djeteta sa ADHD-om izražavam zahvalnost teamu Mens Sana Centra.
  Marko je poboljšao svoju pažnju i pozornost, a samim time i školske uspjehe,
  rad, rad i samo rad uz terapeute centra preobrazili su ga u otvoreniju osobu
  i zato smo Vam neizmjerno zahvalni.
  Ana S
 • NEŠTO VIŠE
  SAM DOZNAO
  O SEBI

  Bilo mi je izuzetno ugodno družiti se sa Anom i Ivanom kao i ostalim članovima.
  Rezultati se ne postižu preko noći i bez truda, već uz vrijeme i napor,
  no rezultat je vidljiv i vrijedan. Svake preporuke,
  upoznajte sebe u jednoj drugoj dimenziji i boljem izdanju.
  Igor K

TERAPEUTI:

Ana Vodanović Kosić

    36 years experience

Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et et dolore te feugait nulla facilisi.

Naš team →