Radionica za djecu – Mens Sanaradionica za djecu

Socijalno i emocionalno učenje je proces kojim stječemo vještine koje nam omogućuju bolju prilagodbu i obrasce pozitivnog ponašanja da bismo se uspješno nosili sa zahtjevima i izazovima koje nam život postavlja svaki dan. Socijalne i emocionalne vještine najviše učimo od drugih, no neki od nas teže usvajaju takve obrasce ponašanja koji dovode do uspjeha u stvaranju prijatelja, komuniciranju sa drugima, kontroliranju vlastitih emocija, rješavanju sukoba i nošenju sa posljedicama svojih djela.

Kroz radionicu za djecu – Mens Sana, s drugima postajem bolji JA

Često zaboravljamo kako su i djeca pod stresom: u školi, kod kuće, na raznim aktivnostima, ali i onaj možda najveći stres kreće od vršnjačke skupine, kada ne znaju na koji način se nositi sa nekim situacijama, pa stoga one često eskaliraju i rezultiraju nepoželjnim ponašanjem. Ili pak dijete ne reagira i ostane povrijeđeno i usamljeno. Kroz radionice cilj je kod polaznika postići:

 • Povećanje samopouzdanja i samosvijesti
 • Poboljšati način komunikacije sa vršnjacima, ali i s odraslima
 • Naučiti ih samoregulaciji
 • Poboljšati socijalnu komunikaciju
 • Poticati suradnju i empatiju
 • Naučiti ih postavljati i postizati pozitivne ciljeve, te odgovornom donošenju odluka

Osnovni alati izražavanja na radionicama su crteži, stripovi, igranje uloga, igrice, brainstorming, ispunjavanje kreativnih zadataka i grupne rasprave. Svi materijali potrebni za radionicu bit će pripremljeni od strane voditelja.
radionica za djecu
Radionice se odvijaju unutar vršnjačke grupe, gdje u sigurnom i zabavnom okruženju, djeca mogu naučiti osnovne alate za bolje snalaženje u svakodnevnim situacijama, a kroz 6 ciklusa radionica obuhvatit ćemo slijedeće socijalne i emocionalne vještine:

 • Komuniciranje i kako biti dio grupe – PRIČAM JA, ALI PRIČAŠ I TI
 • Izražavanje i kontroliranje osjećaja – PRVO OSJETI, PA IZRECI
 • Društvene uloge i utjecaj društva – SVIJET JE KAZALIŠTE
 • Zauzimanje za sebe (asertivnost) – ZASTUPAM SEBE, ALI POŠTUJEM TEBE
 • Rješavanje sukoba (bulying) –  OSTANI COOL
 • Odgovorno ponašanje – PREUZMI ŠTAFETU

Radionice će se odvijati u dvije grupe, 3. i 4. razred osnovne škole i 5. i 6.  razred osnovne škole. Svaki ciklus radionica sastoji se od 2 dijela, 12 radionica, te zajedno sa uvodnom i evaluacijskom radionicom na kraju čini ukupno 14 radionica koje će se provoditi jedan dan u tjednu po 90 minuta u razdoblju od početka listopada do kraja siječnja. Za vrijeme školskih praznika radionica nema. Maksimalan broj polaznika po grupi je šest.
Cijena je 150kn po radionici.

Radionica za djecu – Mens Sana, prijave

se zaprimaju na mail mensana@mensana.hr ili putem telefona na 01/ 4847 763.

Voditeljica radionice je Josipa Bosak, magistra psihologije i neurofeedback terapeut. Tijekom studija psihologije educirana je za vršnjačkog edukatora i provodila je radionice socijalnih vještina, nenasilnog ponašanja i zdravstvenog odgoja za djevojčice i dječake osnovnih i srednjih škola. Pohađala je kolegije za rad s grupama i grupnom dinamikom, te je unutar toga provodila radionice sa djecom srednjoškolske dobi. Diplomski rad joj je baziran na emocijama i emocionalnim odgovorima, stoga je stekla nužno znanje poznavanja i reguliranja emocija, te na koji način one nastaju u mozgu i kakav utjecaj imaju na psihičko zdravlje. Radom u tvrtki Mens sana d.o.o. kao neurofeedback terapeut, radi sa djecom s poteškoćama kao što su ADHD, autizam, poteškoće učenja, poteškoće s govorom, ali i emocionalnim poteškoćama.