• Neurofeedback tretmani

  Neurofeedback tretmani smanjuju ili uklanjaju poremećaje raspoloženja, spavanja, tjeskobe, strahova

  Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Neki poremećaji, kao npr. ADHD, povezani su sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje, te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su:

  • poremećaja pažnje/hiperaktivnog poremećaja (ADHD)
  • poremećaja raspoloženja (depresije)
  • poremećaja spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja)
  • tjeskobe i različitih strahova
  • stresa i otklanjanja posljedica stresa
  • loše koncentracije
  • poteškoća u učenju
  • glavobolja i migrena

 • ADHD – poremećaj pažnje i hiperaktivnosti

  Neurofeedback trening – klinički dokazno učinkovit u tretmanu djece i odraslih s poremećajem pažnje/hiperaktivnim poremećajem

  Svakim danom raste broj znanstvenih i kliničkih dokaza o učinkovitosti primjene neurofeedback treninga u tretmanu djece i odraslih s poremećajem pažnje/hiperaktivnim poremećajem (ADHD-om).Ova metoda, često kombinirana s ostalim tretmanima, normalizira ponašanje i može poboljšati uspjeh u školi, socijalno funkcioniranje, te općenito prilagodbu u svakodnevnom životu (Othmer& Othmer, 1992).

  Davne 1924. godine njemački psihijatar, dr. Hans Berger, prvi je snimio električnu aktivnost ljudskog mozga (EEG).
  Od toga dana pa sve do danas ne prestaju istraživanja električne aktivnosti mozga u potrazi za odgovorom kako su određena stanja svijesti, budnosti, bolesti i sl. povezani s određenim obrascima moždanih valova.

  Analize QEEG  djece s ADHD sindromom pokazuju da, u odnosu na djecu istog spola i dobi, djeca s ovim poremećajem imaju:
  • značajno više spore aktivnosti (theta i alpha) u centralnim i frontalnim regijama
  • značajno manje brze aktivnosti (beta) u centralnim i frontalnim regijama
  (Mann, Lubar, Zimmerman, Miller & Muenchen,1992, A. Barabasz, Crawfbrd & M. Barabasz, 1993)

  Ovaj obrazac od “previše” theta aktivnosti i “premalo” beta aktivnosti naročito je izražen tijekom obavljanja kognitivnih zadataka i karakterističan je za one koji dominantno imaju deficit pažnje (Lubar, 1995). Dakle, djeca sa deficitom pažnje/hiperaktivnim poremećajem (ADHD) nisu u mogućnosti «proizvoditi» dovoljno beta aktivnosti iznad 14 Hz, a s druge strane «proizvode» puno spore aktivnosti (theta valova) od 4-8 Hz. Da bi se koncentrirali, naš mozak mora, upravo suprotno, emitirati visoku razinu beta aktivnosti.

  Neurofeedback tretmanom možemo postići da se ovaj omjer brzih i sporih valova promijeni!
  Iako nova u Hrvatskoj, ova metoda se razvila u neurofiziološkim znanstvenim institutima u SAD-a i primjenjuje se uspješno u svijetu zadnjih 20 godina, te se pokazala vrlo učinkovitom kako u praksi, tako u nizu znanstvenih i kliničkih studija.

  U prosjeku je potrebno 30, ali ima djece kod koje je potrebno 40 ili više dolazaka. Preporučena dinamika dolazaka je 2-3 puta tjedno, a minimalna (da se ne izgube učinci treninga) jednom tjedno.

 • Poremećaji spavanja

  Neurofeedbackom do mirnog sna

  Neurofeedback stručnjaci širom svijeta izvještavaju o učinkovitosti neurofeedback metode u tretmanu kroničnih i dugotrajnih problema sa spavanjem, te značajnom poboljšanju kod velikog postotka svojih klijenata, a to su i naša višegodišnja iskustva.

  Problemi sa spavanjem koji se najčešće uspješno tretiraju neurofeedback metodom su:
  • Nesanica  (poteškoće sa usnivanjem i održavanjem sna tijekom noći)
  • Teškoće s buđenjem iz sna
  • Teškoće s odlaskom u krevet
  • Osjećaj umora nakon sna
  • Predugo spavanje ( preko 10 sati )
  • Nemiran san
  • Noćne more

  Neurofeedback je vrlo često učinkovit alat za rješavanje ovih problema jer poboljšava moždanu regulaciju, tj normalizira aktivnost mozga.
  Naša višegodišnja iskustva u primjeni neurofeedback metode pokazuju da je upravo spavanje ono što je prvi pozitivni učinak primjene metode i to već nakon svega par tretmana.

  Tako, npr. roditelji djece s poremećajem pažnje i hiperaktivnim poremećajem često dođu nakon dva-tri tretmana i kažu da dijete puno lakše ode u krevet i brže zaspi. Klijenti koji su u tretmanu zbog depresije često izvještavaju da im se puno lakše pokrenuti ujutro, a i san im je mirniji, te se ne bude više po noći.Više o učinkovitosti neurofeedbacka u tretmanu poremećaja spavanja možete pročitati i ovdje. (http://www.eegspectrum.com/applications/sleep-disorders/sleepdisordersintro/)

 • Depresija

  Neurofeedback trening dokazano vrlo uspješan u terapiji depresije

  Život se sastoji od lijepih, ali i od ružnih trenutaka, ispunjen je srećom, ali i tugom…
  No, ako Vaša tuga traje već duže vrijeme i imate problema sa svakodnevnim funkcioniranjem, možda je to što osjećate nešto više od prolaznog „bluesa“. Možda patite od vrlo čestog, ali ozbiljnog zdravstvenog stanja – kliničke depresije. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja!
  Smatra se da oko 5% Hrvata boluje od nekog depresivnog poremećaja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije depresija će do 2020.godine postati drugi svjetski zdravstveni problem (sada je 4.), a u žena to će biti zdravstveni problem broj jedan.

  Važno je znati da depresija neće proći “sama od sebe”.Kao i bilo koje ozbiljno zdravstveno stanje, depresiju treba liječiti. Zbog depresije se možete osjećati bespomoćno i beznadno, no već prvi korak – odluka da nešto poduzmete – može promijeniti taj osjećaj.
  Zadnjih desetak godina se otkrilo da pacijenti s depresijom imaju jasan obrazac promjena u EEG-u koje prate stanje depresije i što je depresija teža ta je promjena izraženija. Na temelju tog otkrića nastala je metoda liječenja depresije neurofeedbackom, koja se koji put primjenjuje samostalno, a ponekad kombinira s drugim metodama psihoterapije, ili s lijekovima.

  Naš pristup u tretmanu depresije zasniva se na rezutatima istraživanja provedenih u SAD tijekom proteklih 10-15 godina koji dokazuju da je kombinacija psiholoških tretmana i neurofeedback treninga vrlo uspješna u terapiji depresije.

TERAPEUTI:

Ana Vodanović Kosić

Više od 15 godina iskustva

Stručni djelatnik Mens Sana d.o.o., Ana je psiholog s dugogodišnjim iskustvom u radu s klijentima. Zajedno s dr.sc. Sanjom Martić-Biočina i Ivanom Živoder je prije više od 15 godina među prvima u Hrvatskoj počela primjenjivati biofeedback i neurofeedback metodu u terapijskom radu s djecom i odraslima.

Naši terapeuti i suradnici